Nicolaas in de Nationale onderwijskrant

Woensdag 22 juni 2016

Een aantal weken geleden is onze directeur Bernadette Lensen geïnterviewd door de Nationale onderwijskrant. Het stuk gaat over Leer- en Veerkracht. Het project waar wij als school mee van start gaan.

Hieronder de tekst uit de krant.

Mentale veerkracht vergroot de leerkracht.

Niet alleen kinderen, maar je hele team laten floreren? Kinderen niet alleen op de arbeidsmarkt voorbereiden, maar ook op het leven zelf? De Nicolaasschool in Rotterdam gaat enthousiast aan de slag met de innovatieve, integrale aanpak ‘Leer- en Veerkracht van DR. R.M.P. van Zundert. Gebaseerd op de wetenschap vanuit de positieve psychologie worden mentale veerkracht en welbevinden pijlers onder het schoolbeleid en wordt de school een optimale leer- en werkplek

Complexe maatschappij

“Het traject is innovatief”. Aldus Bernadette Lensen, directeur van de Nicolaasschool. “Het sluit naadloos aan bij de 21st centuryskills, de vaardigheden waarvan uit onderzoek is gebleken dat wij die de kinderen van nu aan moeten leren, zodat zij zich straks gezond, gelukkig en met plezier staande kunnen houden in die steeds sneller en complexer wordende maatschappij. En daarnaast is het Leer- en Veerkrachttraject een integraal meerjarentraject gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten vanuit de positieve psychologie en de kennis van het brein.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je langdurig, schoolbreed inzet op het vergroten van de mentale veerkracht en het welbevinden van leerlingen en leerkrachten, je de optimale voorwaarden schept om tot leren te kunnen komen, Dit vertaalt zich uiteindelijk in een cultuur waarbinnen het schoolteam, ouders en leerlingen met plezier in de school zijn en het beste uit zichzelf en elkaar weten te halen. “We hebben dus invloed op ons eigen gevoel van geluk en verhogen daarmee ook nog eens onze prestaties. Hoe mooi is dat?”

Mentale gezondheid

Rotterdam wil de beste leerkrachten van Rotterdam behouden en goede leerkrachten naar Rotterdam halen. Bernadette Lensen: “Met het Leer- en Veerkrachttraject investeer je in de mentale gezondheid en het welbevinden van leerkrachten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat daarmee het werkplezier vergroot wordt, de motivatie toeneemt en leerkrachten met passie voor de klas staan. En welke leerkracht wil dat niet? Als Rotterdam op deze manier in leerkrachten investeert en dus goed voor ze zorgt, willen toch alle leerkrachten hier blijven of naar Rotterdam komen?”