Breinweetje 13

Vrijdag 8 december 2017

Dankbaarheid 1: …hoe leren kinderen dat eigenlijk? Kinderen kijken de eerste zeven levensjaren vooral naar wat jij doet. Zij kopiëren jouw gedrag, ook het goede gedrag. Dus stel dat ze iets krijgen waarvan jij denkt, dat jouw kind dat fijn vindt. Dan zeg jij gewoon “dank je wel” voor je kind. Tenslotte vindt jij het ook fijn dat ze het krijgen. En dan komt het vooral aan op vertrouwen, vertrouwen in je kind, op positieve gedachtes over je kind. Na een tijdje gaat je kind namelijk het gedrag overnemen. Het is kennelijk heel normaal en gewoon als je iets krijgt wat je graag wil of fijn vindt, dat je dan, dank je wel zegt. Op deze manier wordt het heel natuurlijk aangeleerd en is het voor je kind niet een standaard nietszeggend zinnetje om van jouw geklaag: ‘’en wat zeg je dan’’, af te zijn. Nee, het is een gevoel dat je kind ook echt zelf ervaart, een gevoel wat van binnen gelukkig maakt.